Kuruyemiş

Anasayfa      Kuruyemiş

Topy Fıstık

Yer fıstığı, kabuklu kuru yemişlere daha yakın gibi görünse de baklagiller familyasından bir üründür. Yer fıstığının çeşitleri yaklaşık olarak otuz iki civarındadır. Çerezlik olarak üretimi esnasında yer fıstığı tohumları dış kabuğu kırılmadan veya dış kabuğunun kırılmasından sonra çiğ yer fıstığı tadının giderilmesiyle sunulur ve bu sayede lezzeti artar.

Asıl vatanı Amerika olan yer fıstığı ağacı, sıcak iklimlerde yetiştiğinden bu ürüne ülkemizde daha çok güney kesimde Adana, Çukurova, Hatay ve Mersin bölgelerinde rastlanabilir.

Yer Fıstığı Faydaları Nelerdir?
Yer fıstığının kanser çeşitlerinden bazılarına karşı vücudu koruduğu kanıtlanmıştır. İçlerinde Sağlık Bakanlığına bağlı olan Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in de yer aldığı tıbbi onkolojinin Türkiye’deki önde gelen 13 isminin yazdığı “Kansere Çare Var” isimli kitapta yer fıstığı kanseri önleyen ürünler arasında gösterilmektedir. Düzenli olarak yer fıstığı tüketen kişilerin kansere yakalanma riski %30 oranında azalmaktadır. Özellikle içerisinde yüksek oranda polifenolik bulunan yer fıstığı mide kanserine karşı da koruyucudur.
Düzenli tüketimi halinde yer fıstığı safra kesesinde oluşması muhtemel taşları engellemektedir. Aynı zamanda safra kesesinde taş sebebiyle görülen ağrıları da azaltıcı etkiye sahiptir.
Polifenolik asit içeriği sebebiyle yer fıstığı merkezi sinir sistemi hastalıklarının oluşmasına karşı iyi bir koruyucudur. Sinirlerin daha düzenli çalışmasına yardımcı olmasının yanında ilerleyen yaşlarda oluşacak Alzheimer riskini de azaltmaktadır.
İçerisindeki doymamış yağ asitleri sebebiyle kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan yer fıstığı iyi kolesterolü yükseltmektedir.
Oleik asitler bakımından zengin olan yer fıstığı kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu korumaktadır.
Obezite probleminden kurtulmak isteyen kişilerin kesinlikle yer fıstığı tüketmesi önerilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen kilo problemlerini çözücü etkiye sahip olan yer fıstığı, uzun süre tokluk hissi oluşturması sebebiyle diyetlerde favori besinlerden bir tanesidir.
Yer fıstığı tüketimi kandaki şeker oranını düzenleyici etkiye sahiptir. Yer fıstığı şeker hastaları için ideal ürünlerden biridir.
Kalp dostu olan ürün aynı zamanda damarlar için de oldukça faydalıdır. Bu sebeple inme ve felç riskini azaltmaktadır.
Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
İçerisinde bulunan E vitamini ve Omega 3 sebebiyle cilt ve saç için fayda sağlamaktadır.

Yer Fıstığı Besin Değerleri
Toprak altında yetiştiğinden yer fıstığı bitkisi toprak minerallerini en iyi biçimde içerisinde barındırmaktadır.

Tohumunda yaklaşık olarak %45 ile %60 oranlarında yağ bulunur. Çok yağlı olduğu için yer fıstığı yemiyorsanız, bunu bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü yoğun miktarda potasyum, sodyum, protein ve magnezyum barındıran yer fıstığı aynı zamanda E ve B vitamini bakımından da zengindir. Yer fıstığının protein değeri 100 gramda yaklaşık olarak 25 gram civarındadır. Ayrıca yine 100 gramında 48 gram yağ, 11 gram lif, 8.5 gram karbonhidrat, 11 mg sodyum, 660 mg potasyum, 40 mg kalsiyum, 1.82 mg demir bulunur.