Baharat

Anasayfa      Baharat

Galeta Unu

Galeta Unu Nedir?

Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır.

Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan oranda normal ekmeği fırınlayıp arkalı önlü kızartın ve nemi giden ekmekleri yine rondoda iyice un haline gelene dek öğütün. 

Hem normal ekmek hem de bayat ekmek ile galeta yapımı oldukça kolay olduğu için rahatlıkla ister böreklerde ister köftelerde, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Galeta Nedir? Nasıl Yapılır? Galeta Tarifi...
Galeta, bayatlamayan ekmek türüdür. Sert ve kıtır yapılı olması nedeniyle çay saatlerinde kurabiye gibi de tüketilebilir. Eğer sıfırdan kendiniz bir galeta yapmak için klasik beyaz ekmek tarifinizi su yerine süt kullanarak yapabilirsiniz.

1 su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı süt ve 1 tatlı kaşığı mayayı birleştirin. Ardından 3 tatlı kaşığı sıvı yağ ve tuz eklediğiniz karışıma un ekleyerek mayalı yumuşak bir hamur elde edin. Galeta çubuk şekli verildikten sonra tüm galetaların üzerine fırça ile su sürüp, susam serpebilirsiniz. Tepsi mayasını verdikten sonra fırına verip kızartabilirsiniz.

Aynı tarif ile hamura ekmek şekli verip hamuru pişirdikten sonra dilimlere ayırın. Dilimlediğiniz ve soğuttuğunuz ekmekleri altın rengine dönünceye ve nemi gidinceye kadar tekrar fırında eşit ısıda arkalı önlü pişirin. 4 ile 6 saat sürebilecek olan fırınlama işleminin ardından rondoda çekerek kendi galeta ununuzu da elde edebilirsiniz.

Aynı malzemeleri açarak yaprak galeta tarifi de deneyebilirsiniz. Yaprak galetanın oldukça ince açılması ve kepekli un kullanılması tavsiye edilir.

Galeta Çeşitleri Nelerdir?
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir. Daha çok bayatlayan ekmeklerden yapılan galeta ve galeta unu çeşitli yemek, tatlı ve tuzlu tariflerin yapımında kullanılabilir.

Özellikle pasta ve hamur işleri satan pastane ya da fırınların galeta yapmak için kullandığı galeta makinesi, otomatik şekil verme özelliği ile galeta ve grisini hamuruna şekillendirir. Makineler büyük ebatlarda olduğu için evde kullanımı uygun değildir.

Galeta Kalori Değeri Nedir?
1 adet galeta 98 kalori değeri taşırken 1 çay bardağı galeta unu kalori değeri ise yaklaşık 200’dür. Diğer galetalara göre oldukça ince yapısı ile dikkat çeken yaprak galeta kaç kalori olduğuna bakacak olursak eğer, klasik galetaların yarı değerinde olduğu görülür.