Baharat

Anasayfa      Baharat

Sumak

Yaygın olarak Güneybatı Asya, Anadolu ve özellikle de Batı Kafkasya’da bulunmaktadır. Ülkemizde İstanbul, Çanakkale, Gümüşhane, Artvin, İzmir, Kütahya, Amasya, Kastamonu, Ankara, Antalya, Mardin, Urfa gibi birçok ilin çevrelerinde yetişmekte olup daha çok yol kenarlarında, orman içi açıklıklarda ve maki içlerinde bulunur.

Bitkisel Özellikleri:
Anacardiaceae ailesine ait olan sumak, yaklaşık olarak 2-3 m kadar uzayabilen ve yaprak döken çalılardır. Sık tüylerle kaplı olan sürgünler sarı-gri renktedir. Tüysü yaprakların boyu 15-20 cm kadardır ve bir tüysü yaprağın sahip olduğu yaprakçık sayısı 9-15 kadardır. Meyvesi çekirdekli, sulu, tüylü olup kırmızımsı bir renge ve ekşi bir tada sahiptir. Küremsi meyve yaklaşık olarak 4-6 mm çapındadır. Haziran, temmuz aylarında çiçeklenmektedir.

Faydaları ve/veya Zararları:
Bugüne kadarki sumak ekstraktları üzerine yapılan araştırma çalışmaları, bu bitki ailesinin yenilenebilir biyoürünlerinin antifungal (mantar önleyici), anti-enflamatuar (iltihabi reaksiyonu önleyici), antimalaryal (sıtmaya karşı kullanılan), antimikrobiyal (mikrop önleyici) antitümörijenik aktiviteler (tümör oluşumunu önleyici, antitrombin (pıhtı oluşumunu önleyici), antiviral (virüslere karşı etkili), hipoglisemik ve lökopenik (kandaki lökosit sayısını azaltıcı) gibi etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Sumak ayrıca damar sertliğinin önlenmesine yardımcı olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda; sumak ekstraktlarının geniş bir biyolojik aktivitesi olduğu ve antioksidan seviyesinin yüksek olduğu kanıtlanmıştır.

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
36,7 33
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
12,3
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
12,9
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
349