Baharat

Anasayfa      Baharat

Şeker

Şeker kamışı ya da şeker pancarı bitkisinden elde edilen şekerin 1 gramı 4 kaloridir.
Bu enerji deposu besin birçok sağlık probleminin sebebi olarak gösterilse de, şekerin vücuda alınmaması vücut fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışmasını aksatır.

Türkiye’de ilk şeker üretimi girişimlerinin başlangıcı Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. Ancak buna rağmen ilk şeker fabrikasının faaliyete geçmesi 1926’yı bulur. Günümüzde şeker tüketiminin tüm dünya ortalaması kişi başına 24 kg’dır.
Sanayileşmiş ülkelerde ise kişi başına düşen yıllık şeker tüketimi ortalama 33 kg’dır. Şeker tüketimi konusunda çok önemli bir ayrıntının altını çizmek gerek.

Sağlıklı şeker, meyve ve süt gibi besinlerde bulunan fruktoz ve laktozdur. İşlenmiş, yani yapay şeker ve tatlandırıcı şuruplar sağlık açısından pek masum değildir.

Şekerin Faydaları Nelerdir?
Şekerin zararları hakkında pek çok şey duymuşsunuzdur. Peki, kilo almanın öncelikli nedeni olarak görülen şekerin sağlık açısından herhangi bir faydası var mı? Aşırıya kaçılmadığı sürece elbette var.

Besleyici mineraller içeren doğal şeker vücuda hızlıca enerji vererek beyin fonksiyonlarının sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar.