Baharat

Anasayfa      Baharat

Nar Özü

Nar (Punica granatum), 5 – 10 metre arasında değişen büyüklüğe sahip kınagiller familyasından yaprak döken ağaçsı bir bitkinin meyvesidir. Yeryüzündeki en sağlıklı meyvelerden biri olan nar, başka bitkilerde bulunmayan bir dizi faydalı bitkisel bileşene sahiptir. Pek çok araştırma narın vücudumuz açısından sayısız faydası olduğunu, neredeyse her tür hastalığın riskini azalttığını göstermiştir.

Nar Özünün faydaları
Şeker Hastalığı için oldukça faydalıdır.
Diş ve dişeti dostudur. Şayet ağız içinde bir kanama varsa hemen keser.
Kellik tedavisi için nar ekşisine başvurulur.
Yüksek tansiyonu düşürme etkisi vardır.
Kalp ile dosttur. Kalbin düzenli çalışması için özellikle egzersizlerden önce önerilir.
Enfeksiyonları iyileştirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir.
Kişiye enerji vermesi ile beraber kronik yorgunluk sorununa iyi gelir.
İdrar söktürücü etkisi mevcuttur. Bu sayede vücuttan toksinleri temizler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir.
Kolesterol ve kan şekerini dengeler. İkisinin de yükselmesini engeller.
Bağırsak parazitlerinin doğal tedavisidir. Vücudumuzda bulunan iyi bakterilerin çoğalmasını sağlar.
İshali keser, ishal tedavisinde iyileşmeyi hızlandırır.
Cilt için oldukça faydalıdır. Düzenli kullanılması halinde ciltteki lekeleri giderir. Sivilce sorununu çözer.
Cilt enfeksiyonları için oldukça faydalıdır.
Böbrek yaralarının iyileştirilmesi için tatlı narın bol bol düzenli olark kaşık kaşık tüketilmesi gerekir.
Göz ağrılarınız var ise ekşi nar taneleri, mercimek ve gül suyundan oluşan karışımın göz kapakları üzerine yarım saat konması bu sorunu giderecektir.
Göz kaşıntısı sorununuz var ise nar usaresini pişirmeniz gerekir. Pişirip süzüldükten sonra hazırlanan ılık sıvının sürme şeklinde göze sürülmesi kaşıntıyı alacaktır.
Basur için doğal bir tedavi yöntemidir. Basura karşı ekşi nar ile sirkeden, kellik tedavisinde ise ekşi nar ile zeytinyağından bir kür yapılıp kullanılabilir.
Kalp çarpıntı için nar taneleri dövülmeli ve damıtılmış suyla şurup gibi içilmesi önerilir.
Romatizma ağrılarının yoğun olarak duyulduğu eklem ve uzuvlar için nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği ile bu ağrıları kesecektir.
Bayılma problemleri ile karşı karşıyaysanız nar şerbeti size iyi gelecektir.
Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı oldukça etkin bir tedavidir.
Narın meyvesi ve suyunun dışında çiçekleri ve kabuğu da oldukça faydalıdır. Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirici özellik sergilerken, boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa oldukça faydalı olacaktır.
Narın kabuğu çay gibi demlenebilir ve içilebilir. Böyle bir durumda mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça tedavi edici etkisi bulunur.

Narın kalın ve yenmeye müsait olmayan kabuğunun altında nar taneleri olarak bilinen yüzlerce yenilebilir tohum bulunmaktadır. Narın yenilebilen kısmı bu taneli kısmıdır; genelde çiğ, işlemden geçmiş ya da nar suyu olarak tüketilir.

Narın besin profili hayli etkileyicidir. Bir su bardağı nar tanesinin (174 gram) içinde aşağıdaki besin değerleri mevcuttur:

7 gram lif
3 gram protein
Tavsiye edilen günlük miktarın %30’u kadar C vitamini
Tavsiye edilen günlük miktarın %36’sı kadar K vitamini
Tavsiye edilen günlük miktarın %16’sı kadar folik asit
Tavsiye edilen günlük miktarın %12’si kadar potasyum