Baharat

Anasayfa      Baharat

Kırmızı Pul Biber

İnsanlığın var oluşundan 19,6 milyon yıl önce kırmızı biber ortaya çıkmıştır. Dünyada, 100’e yakın biber çeşidi vardır. Kristof Kolomb, onlarca çeşit biberi Avrupa’ya getirmiş ve daha sonra Türkiye, Hindistan, Çin, Macaristan, Tayland gibi ziyaret ettiği her bölgeye, farklı tür biberler getirmiştir.

Yemeklerimize biraz baharat eklemek için kırmızı pul biberi kullanırız. Yemeğin bir anda tadını havasını değiştiren bu baharatın sağlığınızı değiştirme gücüne de sahiptir. 9000 yıldır hem gıda hem de ilaç için kullanılan kırmızı pul biber, vücudunuzun dolaşımını arttırır ve asiditeyi azaltabilir.

Kırmızı pul biberde bulunan Kapsaisin, cilde uygulandığında ağrı hissini azaltma yeteneği araştırılırken, baş ağrısı (migren dahil) için bir çare olduğu da ortaya çıkıyor. Osteoartirit için potansiyel iyileştirici ve diğer ağrılı koşullar için etkili olacağını gösteriyor.

Kırmızı biber, yıllık ortalama 2,5 milyon tonluk üretime sahiptir. Bu sebeple; en eski, popüler ve ekonomik olarak uygun doğal renklendirme ve aroma maddesi olarak kabul edilir.

Faydaları ve/veya Zararları:
Acı biberin başlıca etken maddesi olan kapsaisin; kristalize, renksiz bir maddedir. Son derece acı ve aynı zamanda yakıcı olan bu madde, farmakolojik çalışmalarda sıklıkla kullanılır. Termojenik*, kardiyo koruyucu, antiiflamutuar, antioksidan, ağrı giderici etkisi mevcuttur. Gastrointestinal sistemin işlevlerini yürütmesinde de fayda sağlamaktadır. Kapsaisin, asit salgısını inhibe eder. Böylece, alkali ve mukus salgılanmasını uyarır. Mide ülserlerinin iyileşmesine, kolesterol ve safra taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Hiperkolestrolemi olması durumunda, eritrositlerin yapısal bütünlüğünün korunmasını sağlar. Kilo yönetiminde önem taşıyan, termojenik özelliği de mevcuttur.

Diş ağrısı, kramp, astım, ishal, kolik, zatürre, periferik dolaşım yetmezliği, kronik farenjit ve larenjit hallerinde tedavi amaçlı kullanılabilir. Eklem ağrıları, romatizma, nevralji* olması durumunda, losyon veya merhem halinde uygulanabilir. Hazımsızlığı, spazmı, tahrişi azaltır.

Mide rahatsızlığı, bağırsak gazını düzenleme, mide ağrısını kesme, diyare tedavisi ve mide kramplarında doğal bir çare olarak sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Zayıf dolaşımın iyileştirilmesi, aşırı kan pıhtılaşmasının tersine çevrilmesi, yüksek kolestrolün düşürülmesi ve kalp hastalığının engellenmesi gibi koşullar için de kullanılır.

Pul Biber kaç kaloridir, 100 gram Pul Biber içerdiği enerji ve besin değerleri nelerdir.

  • 1 tatlı kaşığı Pul Biber 7.00 kcal 2.20 Gram
  • 1 yemek kaşığı, öğütülmüş Pul Biber 21.94 kcal 6.90 Gram
  • 1 çay kaşığı Pul Biber 3.18 kcal 1.00 Gram