Baharat

Anasayfa      Baharat

Kakao

Kakao, çikolata üretiminin temelidir ve saf haliyle, kakao tozu esas olarak fırınlanmış ürünler ve sıcak içeceklerde kullanılır. Toz halindeki madde sadece bir lezzetlendirici ve renklendirici madde olarak kabul edilir, ancak aslında çok miktarda besin ve vitamin içerir. Kakaonun sağlık yararlarına daha yakından baktığınızda, diyetinizdeki yeri önemli ölçüde artıracaktır.

Saf kakao tozunun iki çorba kaşığı yaklaşık 25 kalori, bir gram yağ, altı gram karbohidrat, iki gram protein içerir. Kakao, çikolatadan çok daha az yağ içeriğine sahiptir, çünkü kakao çekirdeği sıkılırken çoğu kakao yağı çıkartılır. Tam yağ miktarı, üreticiye bağlı olarak bileşimde değişiklik gösterebilir. Yağ doymuş bir formda olduğundan, daha düşük bir içerikle kakao aramanız mümkündür. Diyette doymuş yağların yüksek içeriği, kardiyovasküler hastalıkların gelişimi ile ilişkili olduğundan.

Kakao tozu, iyi bir diyet lifi kaynağıdır. İki yemek kaşığı kakao, bir yetişkin için günlük ihtiyacın yaklaşık% 15'ini oluşturan üç gram diyet lifi içerir. Kakaoda bulunan selüloz çoğunlukla çözünmez bir formda temsil edilir. Bağırsakların normal işleyişini destekler ve sadece sindirim sisteminin sağlığı için gereklidir. Kakao içeceğinin düzenli olarak tüketilmesi, kalın çamurun bir kısmı ile birlikte tüketilen diyet lifinin kütlesini önemli ölçüde artırabilir.

Kakao, bir dizi vitamin ve mineral içerir. Bu ürün B, A, C, E ve pantotenik asit vitaminleri bakımından zengindir, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır ve potasyum içerir. Kakao kahve ve çaydan çok daha az kafein içerir, ancak feniletilamin mevcuttur - dopamin ve adrenalin gibi bir uyarıcı ve hafif bir anti-depresan. Kakao, beyindeki serotonin düzeyini artırır, depresyondan kurtulmaya ve çalışma havasına uyum sağlamaya yardımcı olur.

Kakao, vücudun serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olan maddeler olan flavonoidler adı verilen antioksidanlar bakımından zengindir. Kakaoda bulunan spesifik flavonoidlere flavanol denir. Kolesterolü düşürdüğü ve kan basıncını stabilize ettikleri için kalp sağlığı için iyidirler. Bununla birlikte, kakaonun termal ve kimyasal arıtılması birçok flavanolün yok olmasına neden olur. Bu gerçek, kakao çekirdekleri ile sadece mekanik manipülasyonlar kullanılarak üretilen, minimal şekilde işlenmiş kakao kullanımını önemli hale getirir.

Ayrıca kakaoda bulunan doğal bir alkaloid uyarıcıdır - kafeinden daha yumuşak ve kalıcı bir etkiye sahip olan teobromindir. Theobromin, hayvanlar, özellikle köpekler ve kediler için tehlikeli olabilir. Diş kasını diüretik olarak kalp kasını uyarmak için tıbbi amaçlı olarak kullanılır. Kakao, teobromin üretimi için ana hammaddedir.

Böylece, fiziksel sağlığa yararlı özellikleri ile birlikte, kakao da uyarıcı bir anti-depresan etkisi vardır, ancak kahve daha çok daha hafif ve daha kalıcıdır. Kakao, herhangi bir bağımlılığa neden olmaz, ancak aynı zamanda, ruh halini ve çalışma gününden önce canlılığı artırır ve vücuda vitamin ve mineraller sağlar.

Diyette kakao tozu kullanılabilir. İçmekten, günlük olarak, diğer gıdalardan ayrı olarak tüketilmelidir. Bu kahvaltı, vücuda, gün boyu yetecek enerjiyi, açlık hissini bastırmak için değerli kimyasal elementlerle doyurmak için uzun bir süre sağlayacaktır. Sadece çözünmez toz kullanılması önemlidir. Kilo kaybı için kakao kullanarak, süt ve şeker ile karıştırılamaz.

Kakao tozu insan vücudu için çok faydalıdır.

Ondan yapılan içecek

kan dolaşımını ve beyin fonksiyonunu aktive eder;
kanser, diyabet, inme, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olan epikateşin maddesini içerir;
Fiziksel çalışmadan sonra gücü anında geri yükler ve kas yorgunluğunu azaltır, ağrının daha kolay dayanmasına yardımcı olur;
basıncı normalleştirir;
Ciddi hastalıktan sonra bedeni geri yükler;
vücudun gençliğini uzatan antioksidanların miktarında, yeşil çayı geride bırakır;
Endorfinlerin üretimini uyarır (mutluluk hormonları), bu nedenle strese ve depresyona direnmeye yardımcı olur;
teobromin içerir - bileşimi vücutta canlandıran kafein için benzer bir madde, vücudu canlandırır, uyuşukluk ile savaşır;
belleği güçlendirir, dikkat konsantrasyonunu artırır;
Cilt gençleşmesini, yara iyileşmesini destekler.
Kakao tozu kozmetolojide kullanılır. Onlara dayanan maskeler aktif olarak herhangi bir tipte cildi besler, besler, nemlendirir, peeling yapar, tonu iyileştirir, akne giderir, küçük yaraları iyileştirir. Saç bakımı için daha güçlü, daha parlak ve elastik hale getirmek için birçok kakao kullanılabilir. Kozmetik hazırlanması için sadece doğal toz kullanılmalıdır.

Aşırı kakao tüketimi vücudun sağlığına zarar verir.

Teobromin sayesinde, ürün sinir sisteminin aşırı uyarılmasına, sürekli bir endişe duygusuna, bağımlılığa neden olabilir. Tavsiye edilen oran günde en fazla 2 fincan kakaodur.

Kakao tozu, pürinler - ürik asit oluşturan maddeler içerir. Bu nedenle, ürün böbreklerin rahatsızlıklarına zararlıdır.

Zarar, doğal bir ürün olmayan çözünür bir tozdan kaynaklanabilir. Emülgatörler, aromalar ve diğer yapay katkı maddeleri içerir.

Bilim adamlarına göre, yüksek alerjeniteye sahip tropik böcekler, fasulye ile birlikte kakao tozu üretimi ile işlenebilir. Ürün, kakao çekirdeklerinin işlenmesi ve temizlenmesine büyük önem veren saygın üreticilerden satın alınmalıdır.

Kakao tozu, karbonhidrat ve doymuş yağların içeriğini aşmaz. Karsinojen ve GDO içermez.

Kakao çekirdekleri, tüm vitamin kompleksi, makro ve mikro elementlerin güçlü bir bileşimidir. En değerli grup B (piridin) vitaminleridir. Sinir sisteminin durumu doğrudan vitamin B dengesine bağlıdır: nörotransmiterlerin gelişimine katılırlar (sinir impuls zincirinin önemli bir bileşeni), iç organ ve kasların tonlarından sorumludurlar, entellektüel yetenekleri uyarırlar ve metabolik süreçlerin kalitesini ve hızını etkilerler. Mineraller, vitaminler, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor vb. Gibi önemli rol oynarlar. Bunlardan birinin eksikliği, hem temel saç dökülmesinde hem de ciddi kalp ritim bozukluklarında kendini gösterir. Bu durumda vücut için kakaonun faydasını küçümsemek zordur.

Besin değeri (100g):

• Molibden 40 mcg

• Nicotinic Cd 1.9g

Kalori kakao beslenme uzmanlarını korkutmuyor!

Kakao çekirdeklerinin yarısının yağ ve 1/5 karbonhidrat olmasına rağmen, kakao aktif olarak dietolojide kullanılmaktadır. Kakao çekirdeklerinin çok zengin olduğu, metabolizmayı hızlandıran püreler meselesidir. Diyet menüsünde, yüksek kalorili gıdalar (tam yağlı süt, kakao yağı, şeker vb.) İle kakao kombinasyonlarının kullanımında ılımlılık gözlemlemek gereklidir.

Özellikle kalorili kakaoda:

• Kakao çekirdekleri 100 g -565 kcal

• Kakao tozu 100 g - 374 kcal

• Kakao yağı 100 g - 899 kcal

• Kakao nuggets 100 g - 607 kcal

• Yağsız sütte kakao içeceği 200 ml - 148 kcal

• Klasik kakao 300 ml - 300 kcal