Baharat

Anasayfa      Baharat

İsot

İsot, özellikle Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te yetiştirilen biberlerin, kendine özgü kurutma şekliyle kurutulup hazırlanan baharat çeşitlerinden biridir. Yaz aylarında güneş gören, temiz ve düz bir zemin üzerinde 3 gün boyunca kurutularak oluşur. Kurutulan biber 1. gün toplandığında kırmızı renkte olur. 2. gün ise rengi mora döner. 3. günde toplanan biber siyah renk alır. Daha sonra 3 gün boyunca kurutulup rengi siyaha dönen bu biberler dövülür. İçerisine tuz ve zeytinyağı konularak isot haline gelir. İsotun yakıcı, acı bir tadı yoktur.

İsot, içerisinde bulundurduğu çeşitli maddeler sayesinde insan sağlığına çok yararlıdır. İçerisinde bulunan kapsain maddesinin, kanseri önleyici etkisi bulunur. Vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bibere kırmızı rengini veren karotenoid maddesi ise mide asitlerinin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda mikrop öldürücü etkisi sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu baharat, saç dökülmesini önler. Boyun tutulmasına da iyi gelir. Migren ağrılarının hafiflemesini sağlar. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar, böylece kalp krizi geçirme riskini de azaltmış olur. Vücutta bulunan trigliserit ve kolesterolün normal düzeylere gelmesine yardımcı olur. Kan şekerinin dengede kalmasını sağlar.

İsotun Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar (g): 100

Kalori (kcal): 318

Yağ (g): 17.3