Baharat

Anasayfa      Baharat

Ihlamur 

Tiliaceae familyasına ait olan ıhlamur ağacı; 20-30 m boyunda, sık dallı, geniş piramit tepeli bir ağaçtır. Kışın yapraklarını döker. Sürgünleri çıplak veya tüylüdür. Yaprakları sarmal dizilişte ve yürek biçimindedir. Çiçekleri en geç Haziran-Temmuz aylarında açar. En az üç tanesi bir arada olacak şekilde sarkık kümeler oluşturur. Bu kümelerin ortak ekseninde bulunan brakte*, uzun kanat biçimindedir. Çiçekleri 5 çanak yaprak ve 5 taç yapraktan oluşmuş olup, kendine özgü hoş kokulu, sarımsı renklidir. Meyvesi, deri gibi sert ya da odunsu yapıda olan küremsi kapalı bir meyvedir. Türkiye’de 3 türü doğal olarak bulunmaktadır. Bunlar: T. plathyphyllos Scop., Tilia tomentosa Moench., T. rubra DC.’dir. Kuzey yarım kürede 30 kadar türü yetişmekte olup bin yıl kadar yaşayabilmektedir. Ilıman iklim bitkisi olduğu için güneşli bölgeleri sever ve donlara karşı duyarlıdır. Derin, serin, besin maddesince zengin, hafif asidik toprakta iyi gelişim gösterir. Tuzlu topraktan kaçınırlar.

Faydaları ve/veya Zararları:
Ihlamur çiçekleri içerdiği etken maddelerden dolayı tıbbi açıdan çeşitli maksatlarla kullanılmaktadır. Bileşiminde; tanen*, müsilaj*, saponin*, şeker, flavonoidler* ve %0,5 oranında uçucu yağ bulunmaktadır. İçerdiği uçucu yağın bileşiminde parnesol maddesi bulunmaktadır. Yapraklarında ise tiliacin adında bir glikozit* mevcuttur. Külü yoğun miktarda manganez içerir. Ihlamur çiçekleri kaynatılıp içildiğinde mide kramplarını gidermede, soğuk algınlığının tedavisinde, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcı rol üstlenmektedir. Aynı zamanda uyutucu, sakinleştirici, öksürük kesici, göğüs ve bronşları yumuşatıcı, balgam söktürücü, böbrek taş/kumlarını düşürücü, idrar söktürücü ve terletici etkisi bulunmaktadır.

Özellikle alternatif tıpta kolesterol, yüksek tansiyon, ülser, astım, migren, uykusuzluk, spazm, damar tıkanıklığı, bağırsak hastalıkları ve kabızlığa karşı kullanılmaktadır. Cilt yumuşatıcı etkisi dolayısıyla cilt kremlerinde kullanılır. Vücuttan toksin atılmasına katkı sağlar. Saç dökülmesine engel olur. İltihaplı yara pansumanlarında ıhlamurdan faydalanılmıştır.

Besin Değerleri...

CHO Na I Vit. A
(g) (mg) (µg) (µg)
1,4 3,42 2,1
Protein K F Vit. C
(g) (mg) (µg) (mg)
0,1 13 0
Yağ P Fe Vit. B³
(g) (mg) (mg) (mg)
0,2 0,6
Kalori Ca Mg Lif
(kkal) (mg) (mg) (g)
7 24,6 0,5