Baharat

Anasayfa      Baharat

Defne Yaprağı

Latincesi Laurus Nobilis olarak bilinen defne bitkisi yaygın olarak Akdeniz ve Avrupa’nın güney bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde ise ağırlıklı olarak Bursa, İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Balıkesir, Antalya, Rize, Muğla, Trabzon, Mersin, İzmir, Maraş ve Yalova’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aynı zamanda Yalova’da defne doğal olarak birey kontrolü olmadan yetişebilen bir bitkidir. Ülkemiz defne yaprağı üretiminde önemli üretici ülkeler arasındadır. İhracını yaptığımız bu besinin satışı ağırlıklı olarak Polonya, Almanya, Romanya, Japonya, ABD, Hollanda, Brezilya, Rusya Federasyonu, Belçika ve Filipinler’e yapılmaktadır.

Defne bitkisi çok yıllık çalı formuna sahip bir bitkidir. Lureacea ailesine ait olan defne kırıldığı zaman hoş bir koku yaymaktadır. Bitki zaman geçtikçe hoş, kuvvetli bir kokuya sahip olmaktadır. Ülkemizde defne bitkisi kurak ve sıcak alanlarda daha az yetişmektedir hatta bitki böyle yerlerde 7-8 m boylanabilir. Taze ve ince yaprakları açık yeşil damarlı, kırmızıya çalan sarımtırak renk, açık yeşil rengine sahiptir. 5-10 cm uzunluğunda olan yapraklar 2-5 cm genişlikte olabilir. Yaprakları derimsi, sert, kısa saplı, elips biçiminde olan iki uç, hafif dalgalı kenarlara sahip, alt tarafı açık yeşil ve tüysüz bir görünüme sahiptir.

Daha koyu sarımsı renge sahip defne, 4-5 çiçek ile öbek oluşturur. Ülkemizde defnenin çiçeklenme zamanı genellikle mart veya haziran ayında başlar. 1-2 ay çiçek olarak kalır ve sonrasında meyve oluşumu başlar. Haziran ayının bitmesine yakın zamanlarda çiçekten meyveye geçiş en sık görülen olaydır. Meyvesi zeytine benzeyen defne oval yapıya sahiptir. Yeşil olarak büyümeye başlar ve devamında olgunlaşınca, koyu mavi-siyah rengini alır. Meyvesi yapraklarına göre daha yağlı bir yapıya sahiptir.

Faydaları ve/veya Zararları
Defne ve defne yaprağının hemoroid ve merhem olarak romatizmal ağrıları gidermeye yardımcı, idrar söktürücü, sindirim bozukluklarında tedaviye yardımcı, astım ve kalp hastalıklarının tedavisinde, mantar ve bakteriyel iltihapların giderilmesinde, epigastrik şişkinlik gibi gastrointestinal problemlerde belirtileri tedavi ederken oral olarak kullanıldığı, diyabet tedavisinde, migren önleyici olarak, halsizlik problemlerini tedavi, kadınlarda regl düzensizliklerini giderme, uykusuzluk problemlerinde kullanıldığı ve olumlu sonuç alındığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Defne uçucu yağlara sahip olduğundan antiseptik, antidiyare, antimikotik antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan ve antikanserojenik gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

İran’ın kuzeyinde de yetişen defne bitkisinin epilepsi, nefralji ve parkinsonizm tedavisinde kullanıldığı çalışmalarla görülmektedir.

Defne Yaprağı Besin Değerleri
100 gram defne yaprağında tahmini olarak;

6185 IU A vitamini, 46.5 mg C vitamini, 0.4 mg riboflavin, 180 mcg folat, 2 mg niasin, 834 mcg kalsiyum, 43 mg demir, 120 mg magnezyum, 113 mg fosfor, 529 mg potasyum, 3.7 mg bakır, 0.4 mg bakır, 8.2 mg manganez ve 2.8 mcg selenyum vardır